2002-sarja

Helmikuussa vuonna 1996 järjesti Euroopan keskuspankin (EKP) edeltäjä, Euroopan rahapoliittinen instituutti (EMI), suunnittelukilpailun eurosetelisarjasta. Kilpailuun tuli ehdotuksia yhteensä 44, joista raati valitsi viisi parasta ehdotusta kahdesta aihepiiristä: ”Euroopan aikakaudet ja tyylisuunnat” ja ”abstrakti tai moderni aihe”. Nämä yhteensä kymmenen ehdotusta jatkoivat laajaan yhteensä noin 2000 ihmisen haastattelututkimukseen, jossa oli edustettuna sekä suurta yleisöä, että myös rahaa ammattimaisesti käsittelevien laitosten henkilöitä.

Kyselytutkimusten ja valintaraadin arvioiden perusteella EMI:n neuvosto teki valintansa suunnittelukilpailun voittajaksi joulukuussa 1996. Voittajaksi valittiin setelisarja, jonka oli laatinut setelisuunnittelija Robert Kalina Itävallan keskuspankista Wienistä. Suunnitelma 1.1.2002 liikkeeseen laskettavan eurosetelisarjan ulkoasusta julkistettiin myös pian valinnan jälkeen yleisölle.

Eurosetelisarjan aihepiiriksi valikoitui suunnittelukilpailun myötä arkkitehtoninen ”Euroopan aikakaudet ja tyylisuunnat”, jossa etusivulla esiintyy ikkunoita ja porttikäytäviä (avoimuus ja yhteistyön henki), ja takasivulla siltoja (yhteydet Euroopassa ja muuhun maailmaan). Kuva-aiheet eivät kuitenkaan ole olemassa olevista rakennuksista tai silloista. Eri nimellisarvojen kuva-aiheet edustavat erilaisia arkkitehtonisia tyylisuuntia seuraavasti: