Europa-sarja

Ensimmäisen eurosetelisarjan, ns. 2002-sarjan, oltua jo kymmenisen vuotta käytössä tuli ajankohtaiseksi setelisarjan uudistaminen. Tärkeimmät syyt uudistukseen olivat väärentämisen hankaloittaminen ja setelien kulutuskestävyyden lisääminen. Uuteen setelisarjaan lisättiin turvatekijöitä ja otettiin käyttöön lujempi materiaali, jotta setelit kestäisivät käytössä pidempään. Varsinkin 5 ja 10 euron seteleiden kierto ja vaihtuvuus omistajalta seuraavalle on suurta.

Uuden eurosetelisarjan ulkoasu ja aiheet pohjautuvat 2002-sarjaan, maltillisesti uudistettuna ja tehden tilaa uusille turvaominaisuuksille. Berliinissä toimiva setelisuunnittelija Reinhold Gerstetter valittiin setelisarjan uudistajaksi. Uuden sarjan vesileiman ja hologrammin yksityiskohdaksi valikoitui Louvren kokoelmissa olevasta maljakosta kasvokuva, joka esittää kreikkalaisen mytologian Europa-neitoa. Uudistunutta eurosetelisarjaa kutsutaankin yleisesti Europa-sarjaksi.

Eurosetelisarja uudistettiin vaiheittain:

Europa-sarjasta jätettiin 500 € kokonaan pois ja 2002-sarjan 500 € liikkeeseenlasku lopetettiin 27.4.2019. Laillisena maksuvälineenä 500 euron setelit säilyvät edelleen.

Muita Europa-sarjan mukanaan tuomia näkyviä uudistuksia euroseteleihin ovat:

  • 100 € ja 200 € seteleiden ulkomitat muuttuivat siten, että korkeusmitta on sama kuin 50 € setelissä
  • Sarjanumerossa kaksi kirjainta

Europa-sarjan myötä myös setelistön kooditus muuttui siten, että tilaajamaa ei ole enään selvitettävissä setelistä. Sarjanumeron ensimmäinen kirjain kertoo nyt painotalon, aivan kuin setelin etupuolelta löytyvä painolaatan kirjain.